Bir kitap serisi: Türkiye'nin Kentleri

Hayat bu aralar Dışkapı'da ve civarında dingin aktığı için elimden düşüremediğim ve gerçekten severek takip ettiğim kitap serisini de kişisel notlarımı almış olduğum bu günlüğüme kaydetmek istedim.

Genel Yayın Yönetmeni Ömer Asan'ın söylediklerinden aktarmak gerekirse;

Amaçlarının, 20.yüzyılda doğmuş olan edebiyatçılarımıza, kentlerine kendi yaşam öykülerini de katarak yazılı kültürümüze yeni ve özgün bir belge-edebiyat dizisi kazandırmak olduğunu söyleyen Asan, bu dizide yazarlarının kendi yaşantılarından hareketle yola çıkarak kent yaşamını, olayları, tarihi-politik tanıklıklarını, kentin ve halkının maddi ve manevi kültürel mirasını birebir gözlemleriyle yazıya dökmekte olduğunu belirtiyor. Hedefleri, 85 kent ya da kent özelliği taşıyan il, ilçe ve kasabalar

Bu seri ve yazılış amacına "Hoşça Kal Dinar" kitabının yazarı şair Nedret Gürcan'ın adı geçen kitaba yazmış olduğu önsözden devam edelim.

'Bir kentin yaşamındaki önemli olay ve kişileri yazıp, geleceğe bırakacak bir "kalem" yoksa o kentin kalbi de yok demektir, yaşamaz!' ve "Kentler, göçüp gidenlerin bıraktıkları anılarıyla yaşamlarını sürdüreceklerdir..."

Bu amaçla başlayan serinin elime geçen ilk kitabında Gültekin Emre ile Yitik Kent Ankara'nın 1956-1980 arası sancılı hallerini okumuştum. Sanırsam futbolda geçen sezona olan hasretin yansıması misali eski Ankara'ya olan özlem Gültekin Emre'nin anılarıyla tavana vurmuştu. Bu kitabın vermiş olduğu olumlu etkiyle serinin bir diğer kitabı olan "Hoşça Kal Dinar" ile seriye devam ettim. Bugünlerde Nedret Gürcan ile Dinar'ın 1930'lu yıllardan bugüne gelişimini ve değişimini yazarın hayatı çerçevesinde zevkle okuyorum. Bundan sonraki durak ise Gülseren Engin'den "Sancılı Kent Ankara" olacak gibi. Şimdiye kadar yayınlanmış aşağıdaki listesi olan 11 kitap ve yayına hazırlanan diğer kitaplarla birlikte 20. yüzyıl Türkiyesi kentlerimizden kalanlarla izlerin takip edileceği ve kitaplıklarda yer alması gereken bir edebiyat serisi.


Türkiye'nin Kentleri serisinden çıkmış olan kitaplar;

İstanbul : Ömür Biter İstanbul Bitmez - Eray CANBERK, Rüknü ÖZKÖK
Malatya : Annem Babam Malatya - Necati GÜNGÖR
Hatay : Sonsuz Aşkım Hatay - Burhan GÜNEL
Ordu : Denize Düşen Dağ Ordu -İbrahim DİZMAN
Ankara : Yitik Kent Ankara - Gültekin EMRE
Ankara : Sancılı Kent Ankara - Gülseren ENGİN
Gaziantep: Anka Kentim Antep’im - Lütfiye AYDIN
Adapazarı: Hikâyem Adapazarı - Necati MERT
Muğla : Muğla’da Güz Baharı - Tülay KAYAR
Zonguldak: İçimdeki Zonguldak - İrfan YALÇIN
Trabzon : Kalbimin Kuzey Kapısı: Trabzon - Çiğdem SEZER

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Seeen olmasan CinCon!

IR714

Şehir Rehberi#21 Eskişehir'de bir öğrenci olarak İstanbul takımı tutmak